ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

17 Φεβρουαρίου 2017

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΟΛΥΒΑ 18/02/2017ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ


Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».

ΠΗΓΗ: http://www.saint.gr/101/saint.aspx


ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΒΑ
Η πιο απλή συνταγή για τα κόλυβα είναι το σιτάρι (χωρίς φλούδα) το οποίο θέλει τουλάχιστον 3 ώρες μούσκεμα σε μία κατσαρόλα νερό και κατόπιν βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν βρώσιμα. Μετά τα σουρώνουμε από το νερό (να κρυώσουν πρώτα) και τα βάζουμε σε μία άσπρη βαμβακερή λευκή πετσέτα για να στεγνώξουν καλά. Λίγη ώρα πρίν τα πάμε στον Ναό τα ανακατεύουμε με κρυσταλική ζάχαρι για να γλυκάνουν [(εάν θέλουμε μορούμε να προσθέσουμε και ρόδι, κομμένα αμύγδαλα ή σταφίδες (εγώ τα προτιμώ χωρίς αυτά τα πρόσθετα)] και τα απλώνουμε σε ένα επίπεδο δίσκο ή ταψί. Κατόπιν με κανέλλα σκόνη κάνουμε ένα σταυρό απ΄ άκρη  σ΄ άκρη και κατά την τελετή του μνημοσύνου καρφώνουμε στη μέση ένα κεράκι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ώστε να μην λερωθούν τα κόλυβα από το κερί. Μετά το μνημόσυνο τα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα μοιράζουμε στον κόσμο μέσα σε ποτηράκια πλάστικά ή σε σακουλάκια προσφέροντας τα μαζί με ένα πλαστικό κουταλάκι.
  • Η συνταγή είναι άπό τα κόλυβα που παρασκευάζει η μητέρα μου.
  • Πρώτο μας μέλημα είναι να ρωτήσουμε στον Ναό τι ώρες γίνονται τα μνημόσυνα ώστε να μην βρεθούμε προ απροόπτου καταστάσεως
Προσοχή: Τα κόλυβα δεν πρέπει να μείνουν ώρες βρασμένα γιατί χαλάνε εύκολα γι αυτό και τα βράζουμε την ίδια ημέρα του μνημοσύνου. Εάν καθυστερίσουμε λίγο τα βάζουμε στο ψυγείο για κάποιο χρονικό διάστημα σκεπασμένα. Και σκεπασμένα τα μεταφέρουμε στον Ναό.


Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε ή δεν προλάβαμε να φτιάξουμε κόλυβα μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή άλλη επιχείρηση που παρασκευάζει κόλυβα. Στο ίντερνετ μπορούμε να βρούμε τέτοια καταστήματα που έχουν πολυετή παράδοση στην παρασκευή κόλυβων και ασφαλή ποιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες