ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

3 Ιουλίου 2017

Το ταξίδι δύο Εικόνων από τον βυθό της Θάλασσας έως τα προσκυνητάρια των ναών

 

Οι ορθόδοξοι Ρώσοι συχνά, μας εκπλήσσουν ευχάριστα με την δύναμη της Πίστης τους.
Ευχαριστούμε Ρωσία 

Εκπληκτικό γεγονός βίωσε ένα ζευγάρι Ρώσων (ένας συνταγματάρχης του Ρωσικού στρατού μετά της συζύγου του) κατά την  επίσκεψη τους σε παραλία της Μαύρης θάλασσας κοντά στο Sochi (Сочи).
Ενώ απολάμβαναν την εκδρομή τους, μία δωδεκάδα δελφινιών κολυμπώντας προς την παραλία άφησαν σχεδόν στα πόδια τους έναν λασπώδη όγκο.
 
 Όταν οι εκδρομείς πλησίασαν κοντά και καθάρισαν από τις λάσπες το αντικείμενο με θαυμασμό είδαν ότι από κάτω υπήρχε  μια εικόνα της Θεοτόκου.
Μη χάνοντας χρόνο την μετέφεραν στη Μόσχα για να την προσφέρουν στον  Πατριάρχη και να του διηγηθούν το γεγονός.

 Η εικόνα συντηρήθηκε και τώρα δεσπόζει στην πρέπουσα θέση της.
====================================================
Δεύτερο περιστατικό με άλλη εικόνα  (2013)

Στις 13 Οκτωβρίου του 2013 και στην παραλία του θέρετρου Golovinke, στην περιοχή του Sochi τα κύματα της Μαύρης θάλασσας μετά από ισχυρή κακοκαιρία εξέβρασαν στην ακτή μία εικόνα της Θεοτόκου.
Την εικόνα εντόπισε μία γυναίκα που παραθέριζε εκείνη την χρονική περίοδο στην περιοχή και άμεσα την μετέφερε στο ναό της " Ισαποστόλου Νίνα της Γεωργίας"  που ευρίσκεται στο Golovinke.
Ως φαίνεται η εικόνα είναι αντίγραφο της εν Ελλάδι Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιβηριτίσσης που σύμφωνα με τον συναξαριστή μας ιστορείται ως εξής:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η επωνυμία της ιεράς εικόνας της Παναγίας, Ιβηρίτισσα, οφείλεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, όπου η ιερή εικόνα έφθασε κατά τρόπο θαυματουργικό το έτος 999 μ.Χ., αφού επέπλεε επάνω στα κύματα της θάλασσας.
Το έτος 1648 μ.Χ., μετά από επιθυμία του Πατριάρχου της Ρωσίας Νίκωνος, έφεραν στη Μόσχα πανομοιότυπο αντίγραφο της ιεράς εικόνος.
Πηγή: http://www.saint.gr/1228/saint.aspx
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Περιγραφή της Εικόνας
Η εικόνα έχει περίπου το μέγεθός ενός χαρτιού Α4 και είναι φιλοτεχνημένη με υλικά από ασήμι, χρυσό, και λίθους (πολύτιμους?).
Το μεταλλικό σώμα της εικόνας είναι τοποθετημένο σε Ξύλινη βάση.
 Από το νερό της θάλασσας υπάρχουν έντονες αλλοιώσεις αλλά διακρίνεται το σώμα και η μορφή της Θεοτόκου.
 
Η παραμονή της στο νερό αλλοίωσε επίσης και κάποιες χρωματικές επιστρώσεις, παρ' όλα αυτά διακρίνεται το κόκκινο χρώμα στα χείλη της Θεοτόκου.
 
 Επίσης επί του πλαισίου της είναι χαραγμένο το έτος 1896 αλλά και το όνομα του πρωθιερέως (πρωτοπρεσβύτερου) εκ Μόσχας Alexander Smirnov ο οποίος  πιθανολογείται να την φιλοτέχνησε.
Η αποκατάσταση των αλλοιώσεων που έχει υποστεί το έργο θα πρέπει να γίνει από ειδικό για την περίπτωση συντηρητή έργων τέχνης.
 
Η υποδοχή της εικόνας από την τοπική κοινωνία

Κατά την υποδοχή της εικόνας στο ναό οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και την ημέρα του Σαββάτου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία.
Οι πιστοί της κοινότητας δεν θεωρούν τυχαίο το συμβάν της ευρέσεως (κατά την ημέρα της εορτής της 13/10/2013) αλλά ως ένα  θαυματουργικό σημείο εκ των άνωθεν.
Στον δικό μας συναξαριστή η εορτή της είναι 12/10.  
 

 
Πηγή άντλησης του 2ου άρθρου από www.vesti.ru/doc.html?id=1145863

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες