ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

17 Φεβρουαρίου 2017

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΟΛΛΥΒΑ, ΣΥΝΤΑΓΉ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ

Ο κόλλυβος ήταν αρχαίο Ελληνικό νόμισμα. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία των κολλύβων.

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο κύρια Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο τελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απεβίωσαν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε και επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...»

Τα 9 υλικά των κολλύβων που αντιστοιχούν στα εννέα Τάγματα των αγγέλων και τι συμβολίζει το κάθε υλικό:
  • 1. Σιτάρι: συμβολίσει την γη
  • 2. Σταφίδες(αφυδατωμένα σταφύλια): Κατά Ιωάννην Κεφ. 15: παρ.1 «Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. παρ.2 Κάθε κλήμα ενωμένο μ’ εμένα που δε φέρει καρπό το αφαιρεί. Και καθένα που φέρει καρπό το κλαδεύει, για να φέρει περισσότερο καρπό.
  • 3. Μαϊντανός: Για την μετά θάνατον ανάπαυση των κεκοιμηθέντων,  (σε τόπο χλοερό)
  • 4. Ζάχαρη: συμβολίζει την μετά θάνατον Ουράνια γλυκιά Ζωή
  • 5. Σουσάμι (ή και το τρίμα παξιμαδιού): Ο χους (το χώμα) όπου "αναπαύονται" τα νεκρά σώματα
  • 6. Κανέλλα: συμβολίζει τα ταφικά μύρα, (έθιμο στην εποχή του Χριστού όπου οι συγγενείς μύρωναν τον σκήνωμα του τεθνεώτος)
  • 7. Ρόδι: συμβολίζει τα μετά θάνατον αγαθά των σεσωσμένων ψυχών μέσα στον παράδεισο
  • 8. Κουφέτα (ασημένια): συμβολίζουν τα οστά των κεκοιμημένων που συν τω χρόνω παραμένουν άφθαρτα ενώ η σάρκα αποσυντίθεται.
  • 9. Αμύγδαλα: συμβολίζουν την καλή σωματική και ψυχική ποιότητα των κεκοιμηθέντων γονέων (όταν ήταν ζωντανοί) και κατ' επέκταση τους υγιείς απογόνους.
  • Γράφουμε σε ένα χαρτί τα ονόματα των κεκοιμημένων συγγενών και φίλων και γνωστών που θέλουμε να διαβάσει ο ιερέας κατά την ακαλουθία του τρισάγιου.
Παρασκευάζουμε και πηγαίνουμε στον Ιερό Ναό τα κόλλυβα με εσωτερική χαρά και όχι με πόνο και στενοχώρια γιατί είναι ένα σημαντικό δώρο προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έφυγαν και τους προσφέρουμε ανάπαυση με αυτή την προσφορά και την προσευχή μας.
Πρώτο μας μέλημα είναι να ρωτήσουμε στον Ναό τι ώρες γίνονται τα τρισάγια ούτως ώστε να μην βρεθούμε προ απροόπτου καταστάσεως

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε ή δεν προλάβαμε να φτιάξουμε κόλλυβα μπορούμε να παραγγείλουμε ή να αγοράσουμε έτοιμα από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή άλλη επιχείρηση που παρασκευάζει κόλλυβα. Στο ίντερνετ μπορούμε να βρούμε τέτοια καταστήματα που έχουν πολυετή παράδοση στην παρασκευή κολλύβων και ασφαλή ποιότητα.
Τέτοιου είδους ζαχαροπλαστεία συνήθως εδρεύουν πέριξ του χώρου των κοιμητηρίων. 
Vasileios
ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΒΑ



Δείτε για ένα λεπτό ένα βασικό μυστικό για τον σωστό βρασμό των κολλύβων που είναι και η βάση της επιτυχίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες