ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

12 Φεβρουαρίου 2017

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ



 
          Υλικά:
  • 6 Αγγινάρες
  • 3 Μέτριες πατάτες
  • 3 Καρότα
  • 1-2 Κρεμμύδια μέτρια ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ή και τα δύο στη μισή ποσότητα)
  • Μισό ματσάκι άνιθο
  • 2-3 Κουταλιές λάδι για το σωτάρισμα των υλικών
  • 1 Κρασοπότηρο λάδι για το μαγείρεμα
  • Πιπέρι (προαιρετικά)
  • Μισό λεμόνι
  • Αλάτι

          Για το δέσιμο της σάλτας (προαιρετικά)
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού korn flaour (κόρν φλάουρ)
  • ή 1 Κουταλάκι του γλυκού πουρέ σκόνη

 
Εκτέλεση:
Κόβουμε 3 μέτριες πατάτες σε κυβάκια ή κυδωνάτες, κόβουμε 3 καρότα σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε 1-2 κρεμμύδια μέτρια ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μισό ματσάκι άνιθο, και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μισή ή μία κούπα αρακά (προαιρετικά) σε 2-3 κουταλιές της σούπας ζεσταμένο λάδι για 2-3 λεπτά (πρόσεχε όχι πολύ για να μην σου καούν τα υλικά και πικρίζει το φαγητό) . Μετά ρίχνουμε και 6 αγγινάρες (εφόσον τις έχουμε καθαρίσει) και συμπληρώνουμε λαδάκι περίπου 1 κρασοπότηρο και πιπέρι. Βάζουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα υλικά μας και τα αφήνουμε να βράσει περίπου 45-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε το φαγητό με ένα πηρούνι και όταν είναι μαλακό. 5 λεπτά πρίν το σβήσιμο προσθέτουμε μισό λεμόνι και αλάτι. *Ας έχει μείνει και σάλτσα στο φαγητό (3 δάκτυλα) ώστε να μην είναι   ξερό.

 
        Tips:
  • *Αν θές να δέσεις την σάλτσα περισσότερο βάζεις 1 κουταλάκι περίπου κόρν φλάουερ ή 1 κουταλάκι πουρέ σκόνη (όταν κατεβάσεις την κατσαρόλα από την φωτιά) και το ανακατεύεις μέχρι να δέσει. Μερικοί βάζουν αλεύρι αλλά δεν το προτιμώ γιατί βαραίνει το φαγητό στο στομάχι.
  • Το αλάτι και το λεμόνι δεν τα βάζουμε από την αρχή στο φαγητό γιατί το σφίγγει
  • Εάν θέλουμε τις φρέσκιες αγγινάρες μετά το καθάρισμα τις βαπτίζουμε σε μία λεκανίτσα ή κατσαρόλα με νερό που περιέχει ένα στημένο λεμόνι για την αποφυγή μαυρίσματος.
                                   Ετικέτες: ΦΑΓΗΤΑ




Θρεπτική αξία
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως ειναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεα ξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Για τους περισσότερους, το καλύτερο μέρος της αγκινάρας είναι η καρδιά της αλλά τα φύλλα της (μεγάλα με βαθιές σχισμές) είναι αυτά που αποτελούν την καλύτερη πηγή των θρεπτικών συστατικών της. Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα της αγκινάρας θεωρούνται πολύ ωφέλιμα για την καταπολέμηση πολλών χρόνιων ασθενειών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες