ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

25 Φεβρουαρίου 2017

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης, //Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Πηγή: el.wikipedia.org)//. Γι αυτό λοιπόν προσοχή εάν δεν γνωρίζετε για έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό σας. Ευχαριστώ για την προσοχή σας





.Η συνταγή αυτή γίνεται και χωρίς τα κουκιά εξίσου νόστιμη
ΥΛΙΚΑ:
5-7 Αγκινάρες καθαρισμένες (και τα κοτσάνια τους καθαρίζονται και τρώγονται)
1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
Μισό κιλό κουκιά φρέσκα καθαρισμένα ή Μισό σακουλάκι κουκιά ξερά του εμπορίου
1 Μεγάλη πατάτα κομμένη κυδωνάτη σε κομμάτια
   Μισό ματσάκι άνηθο
1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα
  Αλάτι
  Πιπέρι (εάν θέλουμε περισσότερο άρωμα)
2 Σκελίδες σκόρδο προαιρετικά)
Για λεμονάτο φαγητό θα χρειαστούμε και 1 στημένο λεμόνι
Για κοκκινιστό φαγητό δεν προσθέτουμε λεμόνι αλλά μισή τριμμένη ντομάτα
     
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. α) Τα φρέσκα κουκιά τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε με άφθονο νερό
   β) Τα ξερά κουκιά θέλουν μούλιασμα από το βράδυ ώστε να είναι έτοιμα το πρωΐ  και μετά             
 τα  βάζουμε σε καυτό νερό μισή ώρα χωρίς να βράζουν (για να μαλακώσουν) κατόπιν αδειάζουμε το νερό και αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα τους

2. Σοτάρισμα:
Σε μία κατσαρόλα (και εφόσον έχουμε πλύνει και ετοιμάσει όλα τα υλικά) βάζουμε μισό ποτηράκι λάδι μέχρι να ζεσταθεί αρκετά στο μάτι της κουζίνας και μετά ρίχνουμε μέσα το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξερό κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και στο τέλος τις αγκινάρες και τον άνηθο ανακατεύοντας τα όλα μαζί ελαφρά.
Δεν θέλουμε να αρπάξουν τα υλικά μας αλλά απλώς να γυαλίσουν λίγο (2-3 λεπτά).

3. Όταν δέσουν λοιπόν οι γεύσεις των υλικών προσθέτουμε τα καθαρισμένα κουκιά, μισό ποτήρι λάδι και μισό έως ένα  ποτήρι νερό (ανάλογα πόσο ζουμάκι θέλουμε στο φαγητό μας) και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  30 - 45 λεπτά προσθέτοντας νεράκι (εάν χρειαστεί) για να μην κολλήσει το φαγητό.
Θα δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι το φαγητό ώστε να κλείσουμε την εστία την στιγμή που  θα είναι έτοιμο.

Tips:
1.Στο λεμονάτο φαγητό το στημένο λεμόνι αλλά και το αλάτι το ρίχνουμε 5-6 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος γιατί αν τα ρίξουμε από ΄στην αρχή το φαγητό μας θα σφίξει και θα μας κουράσει στο μαγείρεμα
2. Στο κοκκινιστό φαγητό ρίχνουμε επίσης το αλάτι 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες