26 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ - ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ - Συνταγή, 25η Μαρτίου

 Το φαγητό που έμεινε ποτέ μην το πετάξεις σε τάπερ βάλτο γι αύριο κι ένα σταυρό στον 'Αγιο.
 
 
1. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ:
 
Υλικά:
1 Φιλέτο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και πλυμένο
Υλικά για το κουρκούτι:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 Κουτί (μικρό) μπύρα
1 Μουκαλάκι (500 γρ.) νερό
1 Κουταλάκι του γλυκού ¨σπαστό¨ αλάτι
Και προαιρετικά ζάχαρη όση πιάνουν τα άκρα των δακτύλων
 
Προετοιμασία:
Σκεπάζουμε το καθαρό φιλέτο μπακαλιάρου με χαρτί κουζίνας και το πιέζουμε ώστε να απορροφηθούν τα πολλά νερά.
 Κατόπιν τον κόβουμε σε κομματάκια όσο ένα σπιρτόκουτο.
 
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
 
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ:
Αδειάζουμε το νερό και την μπύρα σε μία λεκανίτσα και προσθέτουμε το αλάτι (και την ζάχαρη) ανακατεύοντας ελαφρά. Ακολούθως αδειάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν συρμάτινο αναδευτήρα σπάζοντας τους σβόλους του αλευριού ώστε το μείγμα να γίνει ομοιογενές και το αφήνουμε στην άκρη να ¨ξεκουραστεί¨.
Σε μία πιατέλα αδειάζουμε ένα και μισό ποτήρι αλεύρι και αλευρώνουμε εκεί μέσα όλα τα κομματάκια του μπακαλιάρου
 
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα αδειάζουμε ένα μπουκάλι ηλιέλαιο και το ζεσταίνουμε αρκετά (για το τηγάνισμα).
Παίρνουμε από το αλεύρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου ένα - ένα (ή με τα δάκτυλά μας, ή με μια μεταλλική τσιμπίδα) τιναγμένα από το πολύ αλεύρι και τα βουτάμε στο κουρκούτι, ακολούθως το κάθε κομμάτι το κρατάμε βουτηγμένο το μισό μέσα στο λάδι για 5 δευτερόλεπτα και μετά το αφήνουμε να επιπλέυσει στην επιφάνεια του λαδιού.
Βάζουμε 4 -5 κομματάκια ψαριού στην φορά μέσα στο λάδι και όταν πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα τα βγάζουμε με μία τρυπητή σπάτουλα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
 
Tip:
Με το κουρκούτι που θα περισσέψει μπορούμε να τηγανίσουμε λαχανικά ή ότι άλλο θέλουμε.
Σαν άλλη λύση φτιάχνουμε το κουρκούτι με τα μισά υλικά.
Με αυτή την μέθοδο τηγανίσματος το λάδι που κρατά ο τηγανισμένος μπακαλιάρος είναι ελάχιστο (σχεδόν μηδαμινό). Έτσι το φαγητό μας γίνεται νόστιμο και εύπεπτο.
 
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:
Η σκορδαλία γίνεται με βάση το ψωμί ή την πατάτα αλλά και με τα δύο μαζί
(Εγώ την έκανα με ψωμί)
 
Υλικά (με ψωμί):
300 - 350 γραμμάρια ψωμί (6 φέτες) βαρύ και όχι πολυτελείας, 2 ημερών
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
4 - 5 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
Και αλάτι όσο πιάνουν τα 3 δάκτυλα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε το ψωμί σε μία λεκανίτσα με νερό και μετά αφαιρούμε την κόρα του΄, το στίβουμε αφαιρώντας το πολύ νερό.
Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το ξίδι, το αλάτι και το σκόρδο (αφού το έχουμε πρώτα περάσει από τον τρίφτη) και τα ανακατεύουμε.
Ακολούθως προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας σιγά - σιγά και το λάδι.
Όταν έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μας σβήνουμε το μπλέντερ και δοκιμάζουμε την σκορδαλιά.
Εάν κάτι μας είναι λιγότερο στην γεύση το προσθέτουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 
Tips:
Δεν χτυπάμε υπερβολικά το μείγμα μας ώστε το ψωμί να κρατήσει την υφή του.
Μπορούμε κατά το ανακάτεμα να προσθέσουμε κομμάτια μικρά από καρύδια (μισή χούφτα).
Προσοχή: Το πολύ λάδι θα κάνει την σκορδαλιά  δύσπεπτη.
 
Υλικά με πατάτα:
3 - 4 πατάτες μέτριες
Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε με την φλούδα σε νερό για να βράσουν 35 λεπτά πάνω - κάτω.
Τις βγάζουμε από το νερό να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά καρέ.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία παρασκευής όπως με το ψωμί.
 
Υλικά με ψωμί και πατάτες:
Η ίδια συνταγή με μισή ποσότητα ψωμιού και πατάτας.
 
Καλή επιτυχία
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες