ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

1 Μαΐου 2017

ΤΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ


Η λέξη Μάϊος προέρχεται από την λατινική θεότητα Maja και εις την ελληνικήν προφέρεται Μάγια η δε ρίζα της λέξεως αυτής είναι ελληνική και προέρχεται απο την Μαία βεβαίως - βεβαίως που σημαίνει τροφός, παραμάνα.
Οι προπάτορες μας εόρταζαν την Πρωτομαγιά με τα Ανθεστήρια (γιορτή των ανθέων, δηλ. των λουλουδιών). Και ως είθισται κατόπιν  υιοθέτησαν την εορτή μας αυτή και οι υπόλοιποι λαοί απανταχού της γης
Η 1η Μαΐου ή Πρωτομαγιά είναι διπλή εορτή και αργία:
1ον
 Εορτάζομαι την ανοιξιάτικη φύση.
Ο λαός ελεύθερος εργασίας επισκέπτεται την ύπαιθρο με τα πλούσια χρώματα των λουλουδιών και απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις την χαρά της φύσης.
Όλη η φύση αυτήν την εποχή βρίσκεται σε έξαρση γιορτάζοντας μαζί μας την άνοιξη στο απόγειο της. Οι μέλισσες μαζεύουν τη γύρη από τα άνθη των λουλουδιών, τα χελιδόνια πετούν αδιάκοπα, ορισμένα ζώα (όπως οι αρκούδες και τα φίδια) ξυπνούν από την χειμερία νάρκη τους και γενικά παρατηρούμε μία έντονη δραστηριότητα παντού.
Έθιμο αυτής της ημέρας είναι και τα "Μαγιάτικα Στεφάνια"(υιοθετημένο από τα αρχαία Ανθεστήρια) τα κατασκευάζουμε   με  λουλούδια που μαζεύουμε  από τους αγρούς και να τα κρεμάμε στις εξώπορτες των σπιτιών μας μεταφέροντας έτσι την γιορτή της φύσης  στο κλεινόν άστυ. .

2ον
Η Πρωτομαγιά είναι και παγκόσμια εργατική εορτή και επεκράτησε ως εξής:

Αμερική:
Το 1872 οι εργατικές τάξεις του Καναδά μετά από διαδηλώσεις και αγώνες που έκαναν κατάφεραν να αποκτήσουν τα κατά  κοινήν λογικήν δικαιώματα που τους στερούσαν οι εργοδότες τους.
 Έτσι εφαρμόστηκαν κάποιοι νόμοι που προστάτευαν τα διακαιώματα (αλλά και τις υποχρεώσεις) των εργατών βάζοντας φρένο στις αχαλίνωτες απαιτήσεις των εργοδοτών τους.
Οι εργατικοί αγώνες μεταλαμπαδεύτηκαν στο Σικάγο το 1886 με χιλιάδες εργαζόμενους στις αρχές του Μάη να απεργούν και να διαδηλώνουν στους δρόμους της πόλης για την εκμετάλλευση των εργοδοτών απαιτώντας καλύτερες συμβάσεις εργασίας με βασικό τους αίτημα την οκτάωρη εργασία.
 Προ των εργατικών κινητοποιήσεων Κυριακή γιορτή και σχόλη δεν υπήρχε.
 Μετά από αυτά τα γεγονότα οι εργάτες του Σικάγο κατάφεραν να εδραιώσουν το 8ωρο τους.
Την Πρωτομαγιά στις ΗΠΑ δεν απεργούσαν μόνον οι εργάτες του Σικάγο αλλά και εργάτες σε πολές άλλες  πόλεις της χώρας.
Μην σας περνά από το μυαλό ότι (ορισμένοι από τους αγώνες αυτούς) ήταν αναίμακτοι.
Αξίζει να σημειωθεί και είναι προς τιμήν τους, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επιχείρησαν τις εργασιακές αλλαγές μέσα από κάποια πολιτικά σχήματα αλλά μέσα από την κοινωνική τους κατάντια και μη περιμένοντας βοήθεια από κανέναν έδρασαν μόνοι τους.
Έτσι λοιπόν ακολούθησαν και οι εργασιακές συμβάσεις με τα ασφάλιστρα των εργαζομένων, τις αργίες, το κατώτατο όριο των μισθών και άλλα πολλά τα οποία εμείς θεωρούμε δεδομένα και δεν σκεπτόμαστε ότι κάποτε στην Αμερική ορισμένοι τα απέκτησαν πρώτοι μέσα από  δικούς τους αγώνες.
Είναι αυτό που αναφέρει σε λόγο του ο Γέρων Παΐσιος, δηλ. " ο Θεός δεν σε βοηθά σε αυτά που μπορείς να κάνεις αλλά επεμβαίνει στα ανθρωπίνως αδύνατα".
Γι αυτό ας ανάβουμε και κανένα κεράκι σε αυτούς τους άγνωστους προς εμάς αγωνιστές της ζωής, ή έστω όταν σηκώνουμε το ποτήρι μας αυτή την ημέρα να πίνουμε το ποτό μας και στη μνήμη τους.

Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης), 1886 - 1914
Ο πρώτος ηγέτης - συνδικαλιστής του Κολοράντο από το Ρέθυμνο Κρήτης
Ελλάδα:
Και ερχόμαστε στην πρώτη εργατική κινητοποίηση που έγινε πρώτα στην Αθήνα το 1892 - 1893 υπό την ηγεσία του σοσιαλιστή Καλλέργη Σταύρου.
 Οι διαδηλωτές  ζητούσαν 8ωρο, ασφαλιστικές παροχές, Κυριακάτικη αργία κ.ά.

Το 1936 και στην Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά βγήκαν στους δρόμους εργάτες διαδηλώνοντας για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Και εδώ οι διαδηλώσεις δεν ήταν αναίμακτες. Εύχομαι καλή ανάπαυση στις ψυχές τους.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις για τα εργατικά δικαιώματα ήταν καθαρά κοινωνικές και όχι πολιτικές. 'Εσι Θα πρέπει να μένουν.
Όποιου πολιτικού σχήματος κι αν είμαστε οπαδοί την εργατική τάξη θα πρέπει να την βλέπουμε μόνο στην καθαρή κοινωνική της μορφή.
Πηγή: Μάης.Κοινωνία.Χαμός


.

Follow by Email

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες