11 Μαΐου 2017

Κεφτεδάκια μουστάρδας στην κατσαρόλα


Ο τρόπος μαγειρέματος σε αυτό το φαγητό έχει την ίδια λογική με τα γιουβαρλάκια αλλά δεν βάζουμε ρύζι και τα υλικά αλλάζουν ελαφρώς.
Πιο κάτω θα δούμε τις διαφορές:

Υλικά για 4 μερίδες:
300 - 350 γραμμάρια κιμά
Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισό ποτήρι)
2 κουταλάκια μουστάρδα
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
1 καρότο (ή και 2 άμα θέλουμε)
3 - 4 σκελίδες σκόρδου
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξερό
Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
Μισό κουταλάκι κύμινο
Μισό ποτήρι λάδι
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), 1 κουταλάκι μουστάρδα, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλία της σούπας λάδι..
Σηκώνουμε τα μανίκια μας και ζυμώνουμε καλά - καλά το μίγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ανακατευτούν καλά.
Θα μας δώσει ένα σφιχτό μίγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Όσο ο κιμάς ξεκουράζεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι μουστάρδας, το καρότο σε λωρίδες, μισό ποτήρι λάδι, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο κύμινο, λίγο μαϊντανό (άμα θέλουμε), και ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να κρατήσει για όλο το μαγείρεμα (να είναι σκεπασμένα τα κεφτεδάκια και 3 δάκτυλα πιο πολύ) και το αφήνουμε να βράσει.
Πλάθουμε τα κεφτέδάκια και ακολούθως τα ρίχνουμε στο βραστό νερό ένα - ένα. Μετά από λίγο τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
Μετά από 1 ώρα περίπου το νερό θα έχει εξατμισθεί αφήνοντας την τελική σάλτσα του φαγητού μας.

Tips:
Αν το μίγμα του κιμά δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νεράκι. Αλλά να μη γίνει πολύ μαλακός γιατί θα διαλύσει στο μαγείρεμα. Δεν είναι απαραίτητο.
Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 5 λεπτά πρίν το τέλος του μαγειρέματος 1 - 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
Το φαγητό μας αν το αφήσουμε εκτός εστίας όταν πια μαγειρευτεί για 10 -15 λεπτά θα σιτέψει καλύτερα και θα δώσει όλη τη νοστιμιά του στη σωστή για το πιάτο μας θερμοκρασία.
Δεν χρειάζονται τσιγαρίσματα, το φαγητό μαγειρεύεται όπως γράψαμε και γίνεται ελαφρύ και νοστιμότατο.
Μέχρι να γίνει το φαγητό ετοιμάζουμε κάποιο ζυμαρικό για συνοδευτικό ή πουρέ.
Όταν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε στο ζυμαρικό μας (ή το πουρέ) ξηρό μαϊντανό για την καλαισθησία.
Σάλτσα μπορείτε να αφήσετε όση εσείς θέλετε (αναλογικά με τον χρόνο μαγειρέματος)
Καλή επιτυχία - Χριστός Ανέστη.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες