ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

29 Ιουνίου 2017

Το τατουάζ έξω από τον χώρο της Εκκλησίας


Η θέση της Εκκλησίας

Η Ορθόδοξη εκκλησία δεν επιτρέπει στους πιστούς να χαράζουν το δέρμα τους με τατουάζ. 
Η έλλειψη Πνευματικής πληρότητας οφείλεται στην αποχή του ανθρώπου από τα άγια Μυστήρια και τον οδηγεί σε υποκατάστατα βλαβερά για το σώμα και την ψυχή.

Ένα τέτοιο υποκατάστατο είναι και το χάραγμα του δέρματος με χρωστικές ουσίες δηλ. το γνωστό σε όλους τατουάζ.

Δυστυχώς και τα παιδιά σήμερα μυούνται σε τέτοιες τεχνικές καλαισθησίας από μικρά τοποθετώντας στο χέρι τους τα αυτοκόλλητα τατουάζ του χαρτοπωλείου.

Οι άνθρωποι δεν βλάπτουν μόνον το σώμα τους με τα τατουάζ αλλά και την ψυχή τους μέσα από τα διάφορα αποκρυφιστικά σύμβολα που χαράζουν στο δέρμα τους.

Παρατηρούμε πολλούς ανθρώπους να χαράζουν στο σώμα τους σύμβολα σατανικά τα οποία πολλές φορές εν αγνοία τους γίνονται και «φυλαχτά» που καταστρέφουν το σώμα και σκοτίζουν την ψυχή.

Η εκ δεξιών πλάνη που πέφτουν ορισμένοι είναι το τατουάζ σε σχήμα σταυρού ή με τη μορφή κάποιου αγίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν τιμάμε ούτε τον τίμιο σταυρό, ούτε του αγίους. Θέση στο σώμα μας ο τίμιος σταυρός έχει μόνον στο στήθος μας όπως γνωρίζουμε κρεμασμένος με ένα σχοινάκι ή με μία αλυσίδα στο λαιμό μας. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κρεμάσουμε ένα μικρό εικονίδιο του αγίου που μας προστατεύει.

Το ίδιο λάθος κάνουν ορισμένοι  με την σημαία χαράζοντας την ως τατουάζ ή και ακόμη χειρότερα τοποθετώντας την στο κρεβάτι σαν κατωσέντονο. Αυτή η ενέργεια  δεν δείχνει αγάπη προς την πατρίδα αλλά ασέβεια.

Η σημαία πρέπει να τοποθετείται  επάνω στο ιστό της,  στην κορυφή του ιστού να δεσπόζει ο τίμιος σταυρός, είτε μέσα στο σπίτι μας, είτε σε εξωτερικό χώρο.

Μικρή ιστορική αναδρομή του τατουάζ

Το χάραγμα του δέρματος με τατουάζ δεν είναι μία σύγχρονη μόδα αλλά το εφάρμοζαν πολλούς αιώνες πριν και σε διάφορα σημεία του πλανήτη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και αιτίες.

Στην Κίνα επί δυναστείας των MIG χάραζαν με τατουάζ στο μέτωπο τους πολίτες που είχαν κάνει ποινικά αδικήματα. Η τεχνική αυτή γινόταν με ειδική βελόνα εμποτισμένη σε σινική μελάνη (η οποία ήτο  ανεξίτηλη). Ανάλογα με το ποινικό αδίκημα που είχε κάνει ο πολίτης χαράζονταν στο μέτωπό του και το αντίστοιχο τατουάζ ούτως ώστε σε όποια πόλη ή χωριό της επικράτειας κι αν πήγαινε οι ντόπιοι κάτοικοι ελάμβαναν την πληροφορία των ποινικών του πράξεων από το μέτωπό του και αναλόγως αντιδρούσαν.

Στα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού χάραζαν αλλά και χαράζουν το δέρμα τους σε διάφορα σημεία του σώματος για λόγους καλαισθησίας, αλλά και ως ένδειξη της ανάλογης κοινωνικής τους θέσης.

Η κουλτούρα αυτών των λαών μεταφέρθηκε προς την Δύση όταν οι ευρωπαίοι έμποροι και ναυτικοί ταξίδευαν στα μέρη εκείνα για εμπορικούς, διπλωματικούς και άλλους λόγους.

Από τον 15ο αιώνα ναυτικοί των Δυτικών ναυτιλιακών εταιριών που έρχονταν σε επαφή με εκείνους τους πολιτισμούς χάραζαν για λόγους συναισθηματικούς η και καλαισθησίας διάφορα τατουάζ στο δέρμα τους. Το κάθε χαραγμένο σχέδιο δεν ήταν τυχαίο αλλά είχε τον συμβολισμό του.

Ερχόμενοι στην Δύση οι άνθρωποι αυτοί μετέφεραν και την τεχνολογία του τατουάζ μαζί τους. Με το πέρασμα των ετών η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην τότε Ευρώπη αλλά και στην Αμερική αργότερα.

Μετά τους ναυτικούς την τεχνική του χαραγμένου δέρματος την «υιοθέτησαν» και οι εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ποινικοί κρατούμενοι. Για λόγους πάλι ανάμνησης, συναισθήματος, ή και καλαισθησίας χάραζαν με την μελάνη σημεία του σώματός τους.

Στη σημερινή εποχή και εντονότερα την τελευταία 20ετία το τατουάζ έχει γίνει μόδα και πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο κοσμούν το δέρμα τους με διάφορα τατουάζ. Άλλοι με περισσότερα, άλλοι με λιγότερα.

Οι λόγοι που κάποιος άνθρωπος σήμερα χαράζει το δέρμα του με τατουάζ είναι ποικίλοι. Λόγοι συναισθηματικοί (ονόματα ζεύγους), πολιτικοί (σύμβολα πολιτικών ομάδων ή και κομμάτων), αθλητικοί (ομάδες, σύλλογοι), θρησκευτικοί (σύμβολα διαφόρων θρησκειών), εθνικοί (πατριωτικά, εθνικά κ.α. σύμβολα), ή απλώς το τατουάζ μπορεί να γίνει για το θεαθήναι και τη μόδα λόγω της ενδεούς πνευματικής ή και ψυχικής κατάστασης του προσώπου.

Πολλά τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που έχουν «φυτρώσει» σήμερα ανά τον κόσμο. Στα νησιά στις πόλεις, στις κωμοπόλεις, σε τουριστικές περιοχές και όπου αλλού μαζεύεται πελατεία.

Τατουάζ και υγεία

 Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι ένα εργαστήριο χαράγματος τατουάζ θα πρέπει να πληροί τους κανόνες υγιεινής τόσο στα μηχανήματα που χρησιμοποιεί, όσο και στα υλικά. Η σημερινή τεχνολογία είναι τόσο ανεπτυγμένη που ο κίνδυνος μολύνσεων από τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι  ανύπαρκτος (θέλω να πιστεύω) και αυτό εξαρτάται άμεσα από τον τεχνικό του καταστήματος και στο κατά πόσο ορθά συντηρεί τα εργαλεία της τέχνης του.

Για το πόσο ασφαλή είναι τα μελάνια του χαράγματος οι γνώμες διίστανται, οι μεν μιλάνε για ασφαλή και ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό μελάνια και οι δε για μελάνια με επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες όπως βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες  χημικές ενώσεις. Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να λάβω θέση επί του θέματος.

Μία εκδοχή που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εάν τα τατουάζ στο σώμα ενός ανθρώπου εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα δεν μπορεί να κάνει μαγνητική τομογραφία γιατί στο συγκεκριμένο σημείο τα μαγνητικά πεδία του τομογράφου αναπτύσσουν θερμοκρασίες τόσο υψηλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και έγκαυμα. Εύχομαι μία τέτοια εκδοχή να είναι ψευδής αλλά, μόνον οι ειδικοί γνωρίζουν την απάντηση.
Αφαίρεση τατουάζ

Η τεχνική που έχει αναπτυχθεί στην εποχή μας για το «σβήσιμο» του τατουάζ από  το δέρμα γίνεται ανώδυνα και μέσα από σύντομες διαδικασίες.  Αναφέρομαι στο laser (φωτόλυσης)? Το  οποίο διαλύει στο άψε – σβήσε τη μελάνη του τατουάζ. Ένα προβληματάκι ίσως να υπάρχει με τις διαλυμένες ουσίες του χρώματος μέσα στον οργανισμό. Αυτές θα πρέπει κάποια στιγμή να αποβληθούν από το σώμα δια των φυσικών οργανικών λειτουργιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες