ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

01 Ιουλίου 2017

Οι θέσεις των Ιερών αντικειμένων και Εθνικών συμβόλων στο χώρο μας


Όλοι έχουμε στους χώρους μας κάποια ιερά αντικείμενα αλλά και ιερά σύμβολα, η ερώτηση είναι εάν τα τοποθετούμε στην  πρέπουσα θέση σύμφωνα με την παράδοση ή τα παρατάμε σε λάθος σημεία.

Το εικονοστάσι
Κάθε πιστός αισθάνεται την ανάγκη να έχει ένα συγκεκριμένο χώρο στον οποίο να φυλάσσει ιερά αντικείμενα και σύμβολα.

Ο χώρος αυτός ονομάζεται εικονοστάσι και συνήθως είναι μία ξύλινη ορθογώνια κατασκευή με ένα πορτάκι έμπροσθεν (συνήθως από γυαλί, αλλά και ξύλινο). Ένα εικονοστάσι μπορούμε να το παραγγείλλουμε στον μαραγκό εφόσον έχουμε επιλέξει τις ανάλογες διαστάσεις του σύμφωνα με τα αντικείμενα που θα τοποθετήσουμε μέσα του αλλά και σύμφωνα με τον χώρο που θα το αναρτήσουμε. Στην αγορά υπάρχουν και έτοιμα εικονοστάσια με διάφορες καλαίσθητες διακοσμήσεις. Μία ακόμη λύση είναι να εκμεταλλευτούμε ένα κενό ντουλάπι (καθαρό) ή κάποιον άλλο κενό χώρο στο σπίτι μας.  Προσοχή εάν χρησιμοποιείτε καντηλάκι αναμμένο σε τέτοιους χώρους, μαυρίζουν γρήγορα και είναι εύφλεκτοι.
Μέσα στο εικονοστάσι μπορούμε να βάλουμε τις εικόνες που υπάρχουν στην οικία μας (εάν το εικονοστάσι έχει και κάποιο βάθος αναρτούμε τις μικρότερες εικόνες στις πλαϊνές πλευρές του), τα κομποσκοίνια, το μπουκαλάκι του αγιασμού, τα καρβουνάκια , το λιβάνι και το λιβανιστήρι μας, τα φυτίλια του καντηλιού, μικρά σταυρουδάκια ή φυλακτά και ότι άλλο σχετικό. Για κάποιες απορίες που ίσως έχουμε,  ρωτάμε και τον πνευματικό μας. Καλό είναι το εικονοστάσι μας να μην τοποθετείται επάνω από θερμά αντικείμενα όπως είναι το καλοριφέρ.

Η τράπεζα εστίασης
Στον  τοίχο που ευρίσκεται πλησίον της τράπεζας εστίασης  μπορούμε να αναρτήσουμε την ¨Φιλοξενία του Αβραάμ¨  που αναπαριστά  την Αγία τριάδα υπό την μορφή τριών αγγέλων. Όχι τον ¨Μυστικό Δείπνο¨  σε αυτό το σημείο. Εάν δεν έχουμε εικόνα με αυτό το θέμα τοποθετούμε την εικόνα της Θεοτόκου, του Ιησού Χριστού ή την εικόνα του προστάτη μας αγίου.

Άλλοι χώροι
Εικόνα  μπορούμε να τοποθετήσουμε σε τοίχο του σαλονιού, στην κρεβατοκάμαρα ή και στο χώρο της εργασίας μας αλλά όχι για διακοσμητικούς λόγους.
Τα ιερά βιβλία
Όλοι έχουμε στα σπίτια μας ιερά βιβλία όπως την Αγία Γραφή, την Ιερά Σύνοψη, το Γεροντικό, τον Συναξαριστή κ.ά.  Όλα αυτά τα βιβλία ιερών κειμένων ας τα τοποθετούμε σε ένα σημείο της βιβλιοθήκης μας αρχειοθετημένα ούτως ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα όταν τα χρειαζόμαστε.

Τα σκεύη για τον Αγιασμό και το Ιερό Ευχέλαιο
Πολλοί πιστοί κατά διαστήματα προσκαλούν στο σπίτι τους ιερέα για να τελέσει αγιασμό ή και Ιερό Ευχέλαιο. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για αυτές τις τελέσεις όπως μία γυάλινη λεκάνη ή ένα τραπεζομάντηλο καλύτερα θα είναι να τα φυλάσσουμε σε ασφαλές σημείο του σπιτιού μας και να μη τα χρησιμοποιούμε για άλλες εργασίες.

Λιβανισμός και καντήλι
Όσο για το καμένο φυτίλι του καντηλιού και τα υπολείμματα από το λιβάνισμα, ρωτήστε τον πνευματικό σας για το πως πρέπει να τα διαχειριστείτε.
Δεν τα πετάμε στα σκουπίδια.
Η Σημαία

Εάν θέλουμε να έχουμε την σημαία  στο σπίτι μας θα πρέπει να την αναρτούμε στον ιστό της. Ο ιστός να στηρίζεται σε μία βάση και στην κορυφή του να δεσπόζει ο τίμιος σταυρός. Ποτέ δεν απλώνουμε τη σημαία στο κρεβάτι μας, στο τραπέζι ή σε κάποιο άλλο σημείο διότι έτσι γινόμαστε ασεβείς προς τα εθνικά σύμβολα.
 Ιστοί της σημαίας υπάρχουν επιδαπέδιοι και επιτραπέζιοι.
 Όλες αυτές τις πράξεις και ενέργειες τις πράττουμε γιατί μας πληρούν πνευματικά.
Πηγή: "ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ" - https://pneumatikesparaineseis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες