ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

18 Φεβρουαρίου 2018

Ἑσπερινός τῆς «Συγχωρήσεως»


Τήν Κυριακή τῆς Τυρινῆς, 18 Φεβρουαρίου 2018, τό ἀπόγευμα στίς 6:00 μ.μ. θά τελεσθεῖ ὁ πρῶτος Κατανυκτικός Ἑσπερινός τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς. Ὁ Ἑσπερινός αὐτός πού μᾶς εἰσάγει στό «στάδιο τῶν ἀρετῶν»- ὅπως ὀνομάζουν οἱ Ἅγιοι Πατέρες αὐτήν τήν περίοδο- ὀνομάζεται καί «Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως» διότι σύμφωνα μέ τήν ἀρχαία τάξη τῆς Ἐκκλησίας μας κατ’ αὐτόν οἱ πιστοί δίνουν καί λαμβάνουν συγχώρηση ὥστε μέ πνεῦμα ἀγάπης νά ξεκινήσουμε τῶν ἀγῶνα τῆς νηστείας καί τῆς προσευχῆς πού χαρακτηρίζει ἰδιαιτέρως αὐτήν τήν περίοδο.
https://www.impantokratoros.gr
 
 Η γεύση από τον καρπό του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού επέφερε την έξοδο των πρωτοπλάστων από τον Κήπο της Εδέμ, τον θάνατο και τα δεινά στο ανθρώπινο γένος.
Η Αγάπη του Θεού μερίμνησε για την έξοδο του ανθρώπου από τον Παράδεισο, γιατί μέσα στο Άκτιστο Φως Του θα καίγονταν το φθαρτό σώμα μας και η σκοτεινή μας ψυχή.
Έτσι μας τοποθέτησε να ζήσουμε σε ένα κατάλληλο περιβάλλον για την μετάνοιά μας μέχρι να επιστρέψουμε κοντά Του καθαροί.
Τα πάντα από Αγάπη πράττει ο Θεός για εμάς
Και η κόλαση σύμφωνα με τους Άγιους Πατέρες είναι ο χώρος που οι χαμένες από την αμαρτία ψυχές δεν κινδυνεύουν να καούν από το Άκτιστο Φως του Θεού.
Όλο το σχέδιο του Θεού Αγάπη είναι.
Την τιμωρία την επιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας με τις επιλογές μας.

Η άρνηση των πρωτοπλάστων για μεταμέλεια είχε σαν αποτέλεσμα ο άνθρωπος να βιώσει τον θάνατο (πνευματικό και σαρκικό).
Ελευθέρους μας έπλασε ο Θεός να επιλέγουμε ποιους «καρπούς»  θα γευόμαστε αλλά με τίμημα να επωμιζόμαστε και τους καρπούς  των ευθυνών μας. Επιλέγουμε και λαμβάνουμε.

Μία συγνώμη, μία αναγνώριση  ότι έσφαλαν θα ήταν αρκετή να τους συγχωρέσει ο Θεός με την άπειρη αγάπη Του και να τους επαναφέρει στον Παράδεισο, σύμφωνα με τους άγιους Πατέρες της εκκλησίας μας.
Αντί αυτού έκλαιγαν και οδύρονταν, μέσα στους δερμάτινους χιτώνες τους για την πληρότητα που είχαν και έχασαν.
Όχι, δεν έκλαψαν και δεν μετανόησαν για την πράξη τους αλλά για τον παράδεισο που έχασαν.

Όταν ο Θεός ρώτησε την Εύα διατί παρέβη την εντολήν Του, αυτή έριξε τις ευθύνες στον όφη.

Όταν έκανε την ίδια ερώτηση στον Αδάμ, αυτός κατηγόρησε τον ίδιο τον Θεό λέγοντάς Του ότι, δεν φταίει αυτός αλλά η γυναίκα που του έδωσε για σύντροφό του, και που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Πλάστη του.
Πλήρης σύγχυση, πλήρης παραλογισμός και άρνηση των ευθυνών τους.

Αυτό συμβαίνει πάντοτε σε όλους τους ανθρώπους  έως και σήμερα και θα εξακολουθεί να συμβαίνει μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές μας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Πλήρης αμετανοησία.

Ο κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως λοιπόν αυτό τον σκοπό έχει, αυτό μας προτρέπει να κάνουμε όχι μόνο σήμερα αλλά σε όλον μας τον βίο.

Να κατανοούμε τον θάνατο μέσα στον οποίο ζούμε και με ελεύθερη βούληση να ζητούμε από τον Θεό να μας συγχωρήσει και να μας επαναφέρει στην Φωτεινή  Πνευματική Του Πατρίδα .
Αλλήλων τα βάρη να βαστάζουμε και να τους συγχωρούμε όλους.

Μα πρώτα απ’ όλα να ζητάμε εμείς οι ίδιοι συγνώμη από τον Θεό και τους ανθρώπους.
Ο Δρόμος για την σωτηρία μας έχει ανοίξει από τον ίδιο τον Χριστό.

Η Επιλογή δική μας
Ⓒ ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες