ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

31 Ιουλίου 2019

ΝΗΣΤΕΙΟΔΡΟΜΙΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΦΩΝ)


  • Η λέξη νηστεία είναι αρχαία Ελληνική και σύνθετος.
  • Συντίθεται από 2 λέξεις: το Δωρικό νή (στερητικό) που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει δεν και την λέξη εσθίω δηλαδή τρώγω. Στη σύνθεσή της μεταφράζεται «δεν τρώγω».
  • Το στερητικό νή το συναντούμε και σε άλλες σύνθετες λέξεις της Ελληνικής γλώσσης.
  • Μία από αυτές είναι η νηνεμία που στην καθομιλουμένη σημαίνει άπνοια (χωρίς αέρα) από το στερητικό νή  και τον άνεμο.
Η νηστεία στους Ιερούς Κανόνες
Στην Εκκλησία, ο τρόπος, η διάρκεια και ο αριθμός των νηστειών ποικίλλει[14]. Κατά τον 69ο (ξθ΄) Αποστολικό Κανόνα ισχύουν οι νηστείες Τετάρτης , για την προδοσία του Ιούδα,και Παρασκευής για τον σταυρικό θάνατο του Ιησού , όπως και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Ει τις επίσκοπος, ή πρεσβύτερος, ή διάκονος, ή υποδιάκονος, ή αναγνώστης, ή ψάλτης, την αγίαν Τεσσαρακοστήν του Πάσχα ου νηστεύει, ή τετράδα, ή παρασκευήν, καθαιρείσθω• εκτός ει μη δι' ασθένειαν σωματικήν εμποδίζοιτο• ει δε λαϊκός είη, αφοριζέσθω

Η νηστεία τηρείται με την κατά περίπτωση αποχή από κρέατα, αυγά, γαλακτερά είδη, ψάρια, λάδι κ.λπ. Εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, όλα τα Σάββατα και τις Κυριακές του έτους γίνεται κατάλυση ελαίου. Γενικά, στα βιβλία της Εκκλησίας γίνεται λόγος για τις εξής περιπτώσεις:

Ξηροφαγία (τρώμε φυτικά προϊόντα ώμά, χωρίς λάδι και ξηρούς καρπούς).
Νηστεία αλάδωτη [τρώμε φαγητό από φυτικές ουσίες, βρασμένο χωρίς λάδι (και θαλασσινά, μαλάκια και οστρακοειδή χωρίς λάδι)].
Κατάλυση "ελαίου και οίνου".
Κατάλυση ιχθύος (τρώμε και ψάρια).
Κατάλυση σε αυγά και γάλα και όλα τα προϊόντα τους.
Κατάλυση "εις πάντα" (τρώμε κάθε είδους φυτική και ζωική τροφή).
Κατά τις ημέρες της Τεσσαρακοστής απαγορεύεται η τέλεση χειροτονιών, γάμων και κάθε άλλη εορταστική/πανηγυρική τελετή.

Εκτός από τις προαναφερθείσες νηστείες, η Εκκλησία έχει θεσπίσει και τις νηστείες των Χριστουγέννων (15 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου), των Αγ. Αποστόλων (Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγ. Πάντων - 28 Ιουνίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1-14 Αυγούστου). Τέλος, υπάρχει και η νηστεία της παραμονής των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου), της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και της μνήμης της Απότομης της κεφαλής (αποκεφαλισμού) του Τιμίου Προδρόμου (29 Αυγούστου).

Επίσης, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου, η οποία ξεκινά την ημέρα του Πάσχα και λήγει την Κυριακή του Θωμά (ολόκληρη η εβδομάδα αυτή θεωρείται ως μία εόρτια ημέρα), όπως και κατά την εβδομάδα, που ακολουθεί μετά την Πεντηκοστή, λύεται η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής (καταλύονται τα πάντα).

Η Εκκλησία διδάσκει ότι τις νηστείες πρέπει να τηρούν όλοι οι πιστοί, εκτός αυτών που λόγω υγείας ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνουμε τον πνευματικό μας και πέρνουμε την ευλογία του.
Πηγή: https://el.orthodoxwiki.org/%CE%9D%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες