ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

07 Ιουλίου 2019

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΔΤΡΙΑΣ


Ιωάννης Καποδίστριας (1776 – 1831)
Ο Πρώτος και ο μοναδικός Άριστος Κυβερνήτης της Ελλάδος.
Δολοφονήθηκε την 27ην Σεπτεβρίου 1831 σε ηλικία  55 ετών
Εξερχόμενος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας (συμμετείχε στην ακολουθία κάθε Κυριακή), δολοφονήθηκε όχι από Έλληνες Πατριώτες αλλά από Ρωμιούς προδότες οι οποίοι υποστηρίζονταν από ξένες  δυνάμεις.
Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομική.
Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα άσκησε το λειτούργημα του ιατρού αφιλοκερδώς, βοηθώντας και θεραπεύοντας πολλούς φτωχούς συμπολίτες του.
Τέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας και οργάνωσε πολιτειακά την Ελβετία δημιουργώντας νέο σύνταγμα στα πρότυπα της αρχαίας Ελληνικής Πολιτείας.
Μέχρι  τις ημέρες μας ο Ιωάννης Καποδίστριας φέρει το Αξίωμα του Πρώτου επί Τιμή Πολίτου της Ελβετίας και οι Ελβετική Πολιτεία έχει καθιερώσει προς τιμήν του ετήσια  "Ημέρα του Καποδίστρια".
Το 1821 παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού εξωτερικών στη Ρωσία για να οργανώσει και να συνεισφέρει στην επανάσταση εναντίων των Οθωμανών.
Άξιος διπλωμάτης και γνωστός στα πολιτικά «τζάκια» της Ευρώπης υπήρξε η βάση για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
Επισκεπτόμενος την Ελβετία ως Κυβερνήτης νοίκιασε ένα δωμάτιο χαμηλού κόστους για την διαμονή του.
Ένας φίλος του τραπεζικός, καλή τη θελήσει, του πρότεινε ότι ως Κυβερνήτης κράτους θα έπρεπε να διαμένει σε ένα πιο «αξιοπρεπές διαμέρισμα».
Ο Καποδίστριας του απάντησε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας, του επιτρέπουν να δαπανά έως 6 φράγκα ημερησίως για τα έξοδα διαμονής.
Σε μία δύσκολη οικονομικά χρονιά της Ελλάδος, Κυβερνήτης ων, υποθήκευσε μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Κέρκυρα για να αγοράσει τρόφιμα και άλλα αγαθά. Τα μετέφερε με 2  καράβια στον Ελλαδικό χώρο και τα διένειμε στον λαό.


Mικρό περιγραφικό βίντεο του θαύματος που συντελέστηκε στην Ελβετία, όταν στο 1813 μέσα σε μια Ευρώπη ταραχών και πολέμων, ο Ιωάννης Καποδίστριας ως απεσταλμένος του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου του Α', ουσιαστικά δημιουργεί το Ελβετικό κράτος όταν ενώνει, παρά τις μεγάλες θρησκευτικές, πολιτικο-οικονομικές και γλωσσολογικές διαφορές, τα Ελβετικά Καντόνια , συντάσσει το πρώτο σύνταγμα και η Ελβετία γίνεται ανεξάρτητο κράτος που δεν θα γνωρίσει ποτέ ξανά πόλεμο, ακόμα και όταν η Ευρώπη δοκιμάστηκε από δύο Παγκοσμίους πολέμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες