Μία διαφορετική συνταγή για το καθημερινό ή και το Κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά:
- Νεροκρέμμυδα Ζακύνθου όσα χρειάζεστε
Υλικά για τη γέμιση που αντιστοιχούν για κάθε ένα κρεμμύδι.
- 2 Φλιτζανάκια Βακαλάο ξαρμυρισμένο ή «γλυκό» κομμένο σε κύβους
- 1 Μεγάλο πομοντόρο ξεσποριασμένο και κομμένο σε κύβους ή μισή ντομάτα
- 1,5 Φλιτζανάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Μισό καρότο μικρό κομμένο σε κύβους
- 1 Σκελίδα σκόρδου χοντροκομμένη προαιρετικά (κατά το σοτάρισμα)
- 4 Κουταλιές ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Αλάτι και πιπέρι, τόσο, όσο
- Μείγμα μπαχαρικών για ψάρι προαιρετικά (κατά το σοτάρισμα)
Προετοιμασία για το κρεμμύδι:
- Βγάζουμε την εξωτερική φλούδα του βολβού και κόβουμε την επάνω μεριά του με ένα μαχαίρι τόσο, όσο να μπορούμε να το γεμίσουμε (Όπως φαίνεται στη φωτογραφία).
- Αφαιρούμε με ένα κουτάλι προσεκτικά το εσωτερικό του και το φυλάμε ψιλοκομμένο για τη συνταγή μας.
- Το βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη διαλύσει.
- (Το νερό από το βράσιμο δεν το πετάμε, θα μας χρειαστεί στη συνταγή μας).
- Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία βρασίματος ατμίζοντας το αλλά με προσοχή στο τέλος για να μη σπάσει..
Προετοιμασία των υλικών γέμισης:
- Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια που αφαιρέσαμε από το νεροκρέμμυδο με τους κύβους καρότου μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι.
- Ακολούθως προσθέτουμε τους κύβους της ντομάτας κι το μαϊντανό συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.
- Στο τέλος ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με τα σοταρισμένα υλικά τους κύβους του ψαριού και λίγο νεροκρέμμυδο από αυτό που είχαμε φυλάξει κατά το βράσιμο του κρεμμυδιού.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν πλήρως τα υγρά τους.
Στήσιμο και τελικό στάδιο:
- Γεμίζουμε τα νεροκρέμμυδα με το υλικό της γέμισης που μαγειρέψαμε.
- Με ένα πινέλο μαγειρικής αλείφουμε την πλάγια εξωτερική επιφάνεια των κρεμμυδιών με λάδι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Με μία σπάτουλα τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε τη σχάρα με το ταψί στη χαμηλή ράγα του φούρνου και ψήνουμε το φαγητό στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Μέχρι να χρυσίσει η εξωτερικά επιφάνεια των κρεμμυδιών.
Tips:
- Στα super markets βρίσκουμε μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο στους καταψύκτες τους.
- Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε στη συνταγή ένα άλλο φιλέτο ψαριού της αρεσκείας σας.
- Μπορούμε αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα γέμισης με μικρούς κύβους πατάτας σοταρισμένους.με τα κρεμμύδια και τα καρότα.
- Ξεκινάμε την αφαίρεση των εσωτερικών φύλλων του κρεμμυδιού αφαιρώντας πρώτα με ένα κουταλάκι το κεντρικό του σημείο (την «καρδιά του»). Μετά χαράζουμε με ένα μαχαιράκι μυτερό ένα, ένα τα υπόλοιπα φύλλα αφαιρώντας τα από το κρεμμύδι πιο εύκολα.
- Το νεροκρέμμυδο δεν καίει τα μάτια κατά το καθάρισμα τόσο, όσο τα κοινά κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε ή αντικαθιστούμε κατ' επιλογή μυρωδικά που «δένουν» με τα αρώματα και τις γεύσεις της συνταγής μας.
Πληροφορίες υλικών:
- Το νεροκρέμμυδο Ζακύνθου είναι εποχικός βολβός και τον βρίσκουμε κατά το πλείστον την καλοκαιρινή περίοδο, από τον μήνα Ιούλιο και μετά, στα μανάβικα και τα super markets.
- Στην αγορά να επιλέγετε μεγάλα και ισομεγέθη νεροκρέμμυδα για σωστό ψήσιμο.
- Επίσης προσέχουμε να μην είναι μαραμένα και ταλαιπωρημένα εξωτερικά.
- Το νεροκρέμμυδο είναι πιο χυμώδες από το κλασικό κρεμμύδι, γλυκύτερο, έχει ηπιότερη μυρωδιά, καίει λιγότερο και είναι πιο εύπεπτο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να το τρώμε και ωμό μέσα σε σαλάτες χωρίς να παραμένει έντονη η μυρωδιά του στην αναπνοή μας.
- Αν έχετε κήπο μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους από τα ειδικά καταστήματα και να τους φυτέψετε.
- Σε μία γερμανική αλυσίδα super markets έχω βρει νεροκρέμμυδα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Vasileios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια