Το Χριστόψωμο είναι ο παραδοσιακός ημίγλυκος άρτος της ημέρας των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου).
Τοποθετείται στο κέντρο της εορτινής τραπέζης και τεμαχίζεται σε φέτες, προς τέρψη των συνδαιτημόνων.
Υλικά:
- 450 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 Κουταλάκια ζάχαρη
- Μισό κουταλάκι αλάτι
- 100 Γραμμάρια καρυδόψιχα
- 1 Κουταλάκι μαχλέπι
- Μισό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
- Νερό τόσο, όσο να φτιάξουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας
- 1 Κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 Σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (ή κονιάκ αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά μέλι)
- 5 Καρύδια ολόκληρα για το στόλισμα
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα και την καρυδόψιχα.
- Τα αναμειγνύουμε καλά (χωρίς νερό) ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και νερό χλιαρό ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Αφαιρούμε μία ποσότητα ζύμης τόση, όση ένα πορτοκάλι σε όγκο, για την δημιουργία του σταυρού που θα τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του χριστόψωμου.
- Πλάθουμε αυτή την μικρή ποσότητα ζύμης σε 2 λωρίδες.
- Τις τοποθετούμε στην επιφάνεια του χριστόψωμου σταυρωτά.
- Μπορούμε κόψουμε την μικρή ποσότητα ζύμης σε 4 λωρίδες και να τις πλέξουμε ανά δύο για καλύτερη διακόσμηση του σταυρού.
- Βυθίζουμε κατά το ήμισυ τα ολόκληρα καρύδια στην επιφάνεια της ζύμης:
- Ένα στο κέντρο του σταυρού και τα υπόλοιπα 4 όπως δείχνει η φωτογραφία.
- Τοποθετούμε την έτοιμη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψάκι σχηματίζοντας ένα στρογγυλό καρβελάκι.
- Ψήνουμε το χριστόψωμο τους 170 - 180 βαθμούς Κελσίου, τοποθετώντας το ταψί με τη σχάρα στις κάτω ράγες του φούρνου, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνειά της.
- Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε αμέσως την καυτή επιφάνειά του με το λικέρ πορτοκαλιού ή με το μείγμα κονιάκ - μελιού, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια