ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

31 Δεκεμβρίου 2022

Το Χριστόψωμο και η συνταγή του -Ο άρτος των Χριστουγέννων-

 


          Το Χριστόψωμο είναι ο παραδοσιακός ημίγλυκος άρτος της ημέρας των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου).
Τοποθετείται στο κέντρο της εορτινής τραπέζης και τεμαχίζεται σε φέτες, προς τέρψη των συνδαιτημόνων.
 Υλικά:
  • 450 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 Κουταλάκια ζάχαρη
  • Μισό κουταλάκι αλάτι
  • 100 Γραμμάρια καρυδόψιχα
  • 1 Κουταλάκι μαχλέπι
  • Μισό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
  • Νερό τόσο, όσο να φτιάξουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας
  • 1 Κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 Σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (ή κονιάκ αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά μέλι)
  • 5 Καρύδια ολόκληρα για το στόλισμα
           Εκτέλεση:
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα και την καρυδόψιχα.
  • Τα αναμειγνύουμε καλά (χωρίς νερό) ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και νερό χλιαρό ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια μας.
  • Αφαιρούμε μία ποσότητα ζύμης τόση, όση ένα πορτοκάλι σε όγκο, για την δημιουργία  του σταυρού που θα τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του χριστόψωμου.
  • Πλάθουμε αυτή την μικρή ποσότητα ζύμης σε 2 λωρίδες.
  • Τις τοποθετούμε στην επιφάνεια του χριστόψωμου σταυρωτά.
  • Μπορούμε κόψουμε την μικρή ποσότητα ζύμης σε 4 λωρίδες και να τις πλέξουμε ανά δύο για καλύτερη διακόσμηση του σταυρού.
 
  • Βυθίζουμε κατά το ήμισυ τα ολόκληρα καρύδια στην επιφάνεια της ζύμης: 
  • Ένα στο κέντρο του σταυρού και τα υπόλοιπα 4 όπως δείχνει η φωτογραφία. 
  • Τοποθετούμε την έτοιμη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψάκι σχηματίζοντας ένα στρογγυλό καρβελάκι.
  • Ψήνουμε το χριστόψωμο τους 170 - 180 βαθμούς Κελσίου, τοποθετώντας το ταψί με τη σχάρα στις κάτω ράγες του φούρνου, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνειά της.
  • Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε αμέσως την καυτή επιφάνειά του με το λικέρ πορτοκαλιού ή με το μείγμα κονιάκ - μελιού, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής.
             Vasileios cooking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες