ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

25 Σεπτεμβρίου 2017

Η μεγαλύτερη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, η αυτοκτονία - Γέρων Νίκων

 
…..Για κάποιον που έχει αυτοκτονήσει? πολύ σωστή ερώτηση.

Κάποιος που έχει αυτοκτονήσει δε σώζεται, λέμε εμείς, γιατί απαγόρευσε στο Θεό να τον εβοηθήσει , «έκοψε» τα χέρια του Θεού.

Ότι άλλη αμαρτία και να κάνεις έχει ο Θεός την ευκαιρία να στείλει τη Χάρη Του να μετανοήσεις, να στείλει κάποιον να σου πει μια κουβέντα, να διαβάσεις κάτι, να ζήσεις κάτι και να σωθείς. Αλλά με την αυτοκτονία Του «κόβεις» τα χέρια.

Γι αυτό καλά κάνει η εκκλησία και είναι τόσο αυστηρή και λέει ότι δεν πρέπει να διαβάζεται νεκρώσιμη ακολουθία σε όσους αυτοκτονήσανε ή να μην θάβονται στο κοιμητήριο. Δεν το κάνουμε αυτό για να τιμωρήσουμε τον κεκοιμημένο, αυτόν που αυτοκτόνησε. Δεν ξέρουμε τι γινότανε στο μυαλό του, μπορεί και να σώθηκε. Δεν ξέρουμε αν είχε καν το μυαλό του όταν έκανε αυτό που έκανε. Αυτό το κάνουμε, αυτή την αυστηρότητα και την σκληρότητα για να καταλάβουμε εμείς τι τρομερό πράγμα είναι η αυτοκτονία και να βοηθήσει τους ζωντανούς το κάνει η εκκλησία.

Γι αυτό να μην υποκρινόμαστε ότι έχουμε πιο πολύ αγάπη , «που είναι η αγάπη της εκκλησίας και δε θάβουν τον πεθαμένο?». Δείχνει την αγάπη και στους ζωντανούς η εκκλησία, όχι μόνον στους πεθαμένους.

Γι αυτό να ακολουθούμε ότι λέει η εκκλησία και ζώντας θα καταλάβουμε το γιατί.

Είναι η μεγαλύτερη βλασφημία που γίνεται, η μεγαλύτερη αμαρτία που μπορεί να γίνει η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί, βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, «δεν θέλω να με βοηθήσεις, και για να μη προλάβεις να με βοηθήσεις, αυτοκτονώ».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία, γι αυτό και η εκκλησία δείχνει τόση αυστηρότητα.

Είπαμε ότι (η εκκλησία) το κάνει για να καταλάβουμε εμείς πόσο κακό είναι, όχι για εκείνον που έφυγε. Εκείνον που έφυγε ο Θεός θα τον κρίνει.

Λέει ένας ιεροκήρυκας , πηδάει κάποιος από τη γέφυρα να πνιγεί και πνίγεται, αλλά που ξέρουμε, λέει αν δεν μετανόησε όταν ήτανε στον αέρα ακόμα ώσπου να φτάσει κάτω.

Λένε οι ιατροδικαστές, όποιος κρεμιέται αυτό που βρίσκουνε στα χέρια του, στα νύχια του, είναι σημάδια από το σκοινί και από το δέρμα του, προσπαθεί να βγάλει το σκοινί.

Λοιπόν, ας αφήσουμε εκείνους που πήγανε, στην κρίση του Θεού, και να κοιτάξουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας τα δικά μας και να μη βρίσκουμε δικαιολογίες για να κρίνουμε αρνητικά την εκκλησία, γιατί η εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Δεν είναι απόψεις ανθρώπων.

Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του γέροντος Νίκωνος που έγινε στο ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου των Οβρυών με θέμα "Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΖΩΗ".
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=xK4im6zXyYs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες