ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ

19 Μαρτίου 2020

Κολοκυθόσουπα με κόκκινη κολοκύθα

Η συνταγή μας μπορεί να δώσει 6 - 8 πιάτα σούπας, ανάλογα με την πυκνότητά της.
 
          Υλικά:
  • 800 Γραμμάρια κολοκύθα κόκκινη καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια καρέ 
  • (Αν δυσκολεύεστε στο καθάρισμα της κολοκύθας μπορείτε να την αγοράσετε καθαρισμένη στα μάρκετς ή σε επιλεγμένα μανάβικα).
  • 2 Μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνον τον λευκό κορμό τους) [*]
  • 3 Μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 Γλυκοπατάτα κόκκινη (ή 1 πατάτα μέτρια) κομμένη σε μικρά καρέ
  • Χυμό από 1 ώριμο σαγκουίνι
  • 1 Σκελίδα σκόρδου κομμένη στα τέσσερα
  • 1/2 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο
  • Αγριοκύμινο σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπαστό κουρκουμά
  • 3 Κουταλιές βούτυρο μαγειρικό ή μαργαρίνη [1]
  • ..... [2] (στις παρατηρήσεις μετά την συνταγή)
  • 1 κρασοπότηρο ημίγλυκο λευκό κρασί
  • Αλάτι και λεμονοπίπερο
          Εκτέτέλεση:     
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα την εστία και ρίχνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι.
  • [3]  Ανάβουμε την εστία σε μέτρια θερμοκρασία και όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
  • Ακολούθως ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο, και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αδειάζουμε  και το κρασί ανακατεύοντας για 1 λεπτό
  • Στο τέλος ρίχνουμε και την κολοκύθα ανακατεύοντας όλα τα υλικά για 1 λεπτό ούτως ώστε να αναμιχθούν όλα τα αρώματα.
  • Στο τελευταίο βήμα προσθέτουμε στο φαγητό τον χυμό από το σαγκουίνι και νερό που το έχουμε ζεστάνει, μέχρι να καλύψει τα υλικά μας έως και 3 δάκτυλα πάνω από την επιφάνειά τους
  • Βράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει η πατάτα και η κολοκύθα (δοκιμάζουμε πιέζοντας 1 κομμάτι κολοκύθας και πατάτας με το κουτάλι).
  • Όταν μαγειρευτούν τα υλικά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ανακατεύοντας το φαγητό για να πάει παντού το βούτυρο.
  • Όταν η κολοκυθόσουπα κρυώσει την αναδεύουμε με το ραβδομπλέντερ ή μέσα σε ένα multi
  • (Ποτέ δεν αναδεύουμε καυτά φαγητά με τις μηχανές ανάδευσης)
  • Σερβίρουμε σε πιάτο ή σε μπολ προσθέτοντας στη μέση της σούπας 1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι πασπαλισμένη με γλυκιά πάπρικά.
  • Εναλλακτικά Σερβίρουμε την σούπα με τριμμένο σκληρό τυρί στην επιφάνειά της ή σπιτικά 
    crouton παρμεζάνας.
  • Ρίχνουμε στην επιφάνεια της σούπας μερικές σταγόνες λάδι.
          Παρατηρήσεις:
  • [*] Δεν προσθέτουμε στο φαγητό το πράσινο μέρος των πράσων γιατί θα μας αλλοιώσει το χρώμα της σούπας.
  • [1] Το μαγειρικό βούτυρο δεν περιέχει καζεΐνη με αποτέλεσμα αυτό να μη μαυρίζει κατά το σοτάρισμα.
  • [2] Πολλοί προσθέτουν στην σούπα έτοιμο ζωμό λαχανικών ή ζωμό κρέατος για να ενισχύσουν το άρωμα και την γεύση της ??? Με τόσα φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά που προσθέτουμε θεωρώ προσωπικά περιττή αυτή την κίνηση. Τα συντηρητικά της κονσέρβας είναι περιττά μέσα σε μία τόσο γευστική και υγιεινή σούπα.
  • [3] Το υλικά δεν τα τσιγαρίζουμε αλλά τα σοτάρουμε σε χαμηλή έως και μέτρια φωτιά. Δεν θέλουμε καμένα υλικά αλλά τρυφερά και αρωματισμένα. Δώστε τον χρόνο στα υλικά σας να σοταριστούν ήρεμα μέχρι να μαλακώσουν
          Tips:
  • Αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει πιο αραιή μετά την ανάδευση στο multi  προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και την βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  • Στίβουμε και λίγο λεμόνι στη σούπα μας για περισσότερη γεύση.
            Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναγνώστες